Китайський чай

Справжній китайський чай стає популярнішим з кожним роком. І секрет такої популярності є простим: люди втомилися від того незрозумілого напою, який складно навіть назвати «чаєм». Тому і зростає кількість людей, які хочуть спробувати китайський чай – не тільки смачний, але й дуже корисний. У країнах Азії чайна церемонія є справжнім культом: за чашкою чаю вирішувалися важливі питання, саме цей напій пропонували дорогим та бажаним гостям. Наші пращури користувалися такими знаннями багато століть поспіль.

Традиційна чайна церемонія – це повна гармонія із собою та моменти насолоди. Це ароматний свіжозаварений чай, який неодмінно потрібно пити із витончених порцелянових чашок. Чайна церемонія дуже гарне та приємне дійство.

Вперше про користь чаю згадується у стародавніх документах, датованих четвертим тисячоліттям до нашої ери. Відвари чайного листа використовував як лікувальний засіб один з китайських імператорів. Він використовував чай ​​як засіб проти отрут. Встановлено, що велика кількість випитого чайного напою дозволяє нейтралізувати понад сімдесят різних отрут.

Повсюдну популярність китайський чай набув набагато пізніше. Чайна церемонія стала традиційною для будь-якого будинку в Піднебесній ближче до нашої ери. І лише через багато століть у Європі перейняли цю традицію від народу Китаю.

Вибираємо якісний китайський чай

Головне завдання людини, яка хоче спробувати добрий китайський чай – це вибір правильного продукту. Попри те, що чайний лист має дуже великий термін придатності, неправильне зберігання може стати причиною його псування – отже, напій втратить свої смакові характеристики й навряд чи буде корисним для вашого здоров’я. Якщо ви купуєте чайний лист в упаковках, ви не зможете самостійно визначити, наскільки він якісний. І тільки купуючи чай на вагу, ви отримаєте можливість вибрати дійсно хороший напій, який радуватиме вас чудовим смаком та користю.

Найважливіші показники, на які потрібно звертати увагу, вибираючи китайський чай:

  • Колір чайного листа: він має бути насиченим, чайний лист повинен блищати. Старий, неякісний сухий чай виглядає бляклим.
  • Аромат чаю: він має бути терпким, досить сильним. Старий чай має дуже слабкий та невиразний аромат. Тим часом є і виняток із цього правила – це чай сорту Пуер. Згодом він стає тільки смачнішим: у цьому чаї, як у вині, важлива витримка.
  • Смак напою: якщо ви придбали свіжий чайний лист, він неодмінно порадує вас вишуканим смаком з безліччю відтінків. Якщо ж продукт має низьку якість, ви не зможете відчути всю красу смаку.

Як правильно заварити китайський чай?

На жаль, навіть якісний чайний напій може стати несмачним, якщо його неправильно заварювати. Є певна традиція, яку слід дотримуватися. Вода для чаю повинна кипіти. Листя чаю заливається водою і настоюється. Найкраще використовувати для заварювання воду з натурального джерела: вона дозволить чайному напою максимально розкрити неповторні смакові якості китайського чаю.