Китайська чайна культура та церемонія: 5 цікавих фактів

Чаювання, мабуть, вважається одним із найвідоміших фактів у китайській культурі. Фактично, для багатьох людей той факт, що чай заварюють та п’ють (у великій кількості), є єдиним аспектом китайської культури, про який вони знають. Чайна культура та чайна церемонія є невід’ємною частиною китайської традиції. Його споживання, як і раніше, є частиною повсякденного життя китайців, а його виробництво протягом багатьох років сприяло розвитку китайської економіки.

Культура чаю перетворилася із символу стрімкої китайської цивілізації на ідеологічну особливість. Вона вийшла за рамки фізичного акту заварювання чаю та стала найважливішою темою в обговоренні китайської цивілізації.

Китайська чайна церемонія

Ось кілька фактів про китайський чай, культуру та церемонію:

1. Китайська чайна культура та чайна церемонія існували протягом тисяч поколінь

Походження китайської чайної культури приписують імператору Шеннону. Він був імператором Китаю понад 5000 років тому. Він був далекоглядний і просив кип’ятити воду перед вживанням. Одного разу в процесі кип’ятіння води в киплячий казан впав лист, що призвело до походження китайського чаю.

2. Китайський чай випускається у чотирьох основних варіантах

Він буває білим, зеленим, чорним та улунським. Є й інші варіанти, які не класифікуються як чай, наприклад, чай з квіток жасмину і хризантеми. Хоча вони насправді не вважаються чаєм, проте вони теж мають такий же унікальний, освіжаючий смак. Варіанти чаю можуть відрізнятися залежно від сезону виробництва.

3. Китайський чай уперше використовували як ліки

На початку 8-го століття китайці зазвичай кип’ятили чай, вірячи, що він має лікувальні властивості. Деякі з проблем, які він повинен був вирішити, включали зниження жару та покращення зору. Навіть з появою сучасної медицини деякі варіанти білого чаю використовують при лікуванні кору у китайських дітей.

4. Для китайців чим старший чай, тим він дорожчий

Що ж, ви можете бути впевнені, що не тільки пляшка вина стає дорожчою з роками. Для китайського чаю з кожним роком вартість чаю, що зберігається, збільшується. Це пов’язано з тим, що для багатьох людей чай не є просто напоєм, а товаром, вартість якого з часом зростає.

У деяких частинах Китаю існує практика збирання та зберігання деяких рідкісних сортів чаю. Пуер і білий чай зберігаються найчастіше через їхню здатність зберігатися так довго, не втрачаючи своїх смакових якостей.

5. Деякі ключові факти про китайський чай, які потрібно знати

Китайський чай найкраще пити, поки він гарячий. Хоча це можна сказати про будь-який напій, китайський або інший, це особливо вірно для чаю. Згодом чай окислюється і втрачає частину своїх поживних речовин. Тому рекомендується пити гарячий чай.

Також передбачається, що чай слід приймати між їдою. Ви не повинні пити чай перед їжею або незабаром після їжі. Причина цього полягає в тому, що прийом його перед їжею може вгамувати спрагу, а прийом незабаром після їжі може викликати розлад шлунка.

Чай не можна приймати разом із ліками. Люди, які намагаються приглушити неприємний смак своїх ліків, проковтуючи їх із невеликою кількістю чаю, повинні знати, що це насправді небезпечно. Чай містить елемент, відомий як танін. Танін може знизити ефективність ліків, що зрештою зробить їх недієздатними.

Цей перелік фактів не є вичерпним. Можна довго розповідати про китайську чайну культуру та чайну церемонію. Однак, ми впевнені, що з перерахованими тут фактами ви дізналися кілька речей, яких не знали раніше.