Японська чайна церемонія: історія та процес ритуалу

Зміст:

Якщо ви плануєте подорож до Японії, обов’язково відвідайте японську чайну церемонію! Традиційна чайна церемонія, звана чаною, чадо чи садо, є історичним японським культурним ритуалом, який включає церемоніальну підготовку та представлення традиційного зеленого чаю матча. Ці офіційні презентації зазвичай відбуваються у традиційній чайній кімнаті з татами на підлозі. Гості мають можливість не тільки насолодитися вишуканим мистецтвом приготування чаю, але й насолодитися смачним японським чаєм і зазирнути в історію японської культури.

Японська чайна церемонія

Історія японського чаювання

Хоча чай був вперше привезений до Японії китайцями у 8 столітті, він не був напоєм, яким насолоджувалися всі соціальні класи до початку 1400-х років. У міру того, як напій набув популярності не тільки завдяки своїм цілющим властивостям, більш заможні класи почали влаштовувати вишукані формальні чаювання, на яких вони демонстрували свої вишукані чайні чаші та демонстрували свої знання у приготуванні чаю.

З часом деякі традиційні чаювання стали більш витонченими, простими та духовними. Саме із цих зборів бере свій початок сучасна чайна церемонія. Батько сучасного способу чаювання Сен-но Рікю (1522-1591) виступав за сувору сільську простоту, і більшість сучасних шкіл чайної церемонії було розроблено на основі його навчань.

Процес чайної церемонії

Процедури чайної церемонії

У той час, як точні процедури чайної церемонії відрізняються від школи до школи (і в залежності від рівня формальності), повна, офіційна японська чайна церемонія – це багатогодинний захід, який включає повний обід кайсеки (вишукана кухня з декількох страв), миску густого чаю та миску рідкого чаю. Проте сьогодні заходи сильно вкорочені та обмежуються чашкою рідкого чаю.

Сад

Місце проведення чайної церемонії зазвичай оточене японським садом, який навмисне зроблено простим. Передбачається, що сад сприяє спокою та душевному спокою, місце перепочинку серед жвавих вулиць. У саду зазвичай є невеликий кам’яний басейн, де гості можуть вимити руки перед входом до чайної.

Чайна кімната

Чайна церемонія зазвичай проводиться в кімнаті з татами, яка має низькі стелі, жалюзі з рисового паперу та тонкі екрани для усамітнення, а також подушки на підлозі для сидіння. Після мовчазного поклону між господарем та гостями, гості приступають до пошуку місця на татамі.

Підготовка чаю

Господар готує чай перед гостями, використовуючи чайний віночок (часен), декоративний чайний контейнер для порошкоподібного зеленого чаю (нацуме), чайну ложку (тясяку), чайну чашу, контейнер або тарілку для солодощів, чайник та мангал. Кожна частина набору для матчі має певну функцію та ретельно відбирається господарем.

Насолода чаєм

Перед чаєм зазвичай подають японську насолоду. Потім на килимок перед кожним гостем ставиться чашка із тонким зеленим чаєм. Гості повинні взяти чай правою рукою, потім перекласти його в ліву долоню та випити кількома ковтками. Потім вони повинні вклонитися та висловити подяку за чай. Знайдіть час, щоб насолодитися ще однією чашкою, і огляньте миску та посуд, які використовуються у процесі.

Японська чайна церемонія — красивий ритуал, що сягає своїм корінням в історію. Якщо ви плануєте поїздку до Японії, особливо до мальовничого міста Кіото, обов’язково додайте у свій маршрут чайну церемонію!