Що таке Ісінський чайник: історія, виробництво, як вибрати і як доглядати

Зміст:

Ісинський чайник – це спеціальна судина для заварювання чаю. Як правило, він виготовлений з неглазурованої глини і має невибагливу структуру. Вперше, подібні чайники знайшли недалеко від Ісіна в китайській провінції Jiangsu.

Ісинські чайники

Ісинські чайники досить прості у своєму виконанні, але вони також надзвичайно корисні. Вони були розроблені як альтернатива порцеляновим чайникам, які століття тому використовувалися на церемоніальних урочистостях у Китаї. Сьогодні ці глиняні чайники є одним з найулюбленіших приналежностей шанувальників чаю.

Чайники Yixing мають пористу глиняну конструкцію, яка поглинає натуральні олії чаю. Це означає, що з часом вони поступово вбирають аромат та відтінок завареного чаю.

Чайники з ісинської глини символізують повернення до скромного, природного коріння чаю. Чайник виготовлений повністю із натуральних матеріалів і тільки вручну. Ці чайники, які часто передаються як сімейні реліквії, є чудовими витворами мистецтва та ідеально підходять для заварювання чаю з культурним колоритом.

Історія ісинського чайника

Ісинська глина була вперше видобута за часів династії Song навколо китайського озера Tai. Згідно з китайською легендою, перший ісинський чайник був виготовлений ченцем із храму Золотого піску. Чайник з ісинської глини став популярним серед учених ще до того, як став відомим серед звичайних людей.

Чайники були відправлені до Європи та використовувалися для виготовлення вишуканого посуду, включаючи чайники та чайні чашки. Готові продукти зазвичай мали червонувато-коричневий колір. Ісинські чайники також були широко відомі як Zisha чайники. Їх також називають Qing Shui Ni, коли глина не змішана та не пофарбована.

Сьогодні для чайників Zisha характерним є використання пурпурової піщаної глини. Ці чайники з ісинської пурпурової глини та інший керамічний посуд мають пурпурово-червоно-коричневий колір. Інші популярні ісинські чайники включають Zhu sha та Duan ni. Zhu sha, іноді звана Zhu ni, є кіноварною піщаною глини. Ця глина яскраво-червоного кольору видобувається досі. Duan ni – це укріплена глина, що містить камені та мінерали на додаток до глини Zhu ні або Zi ni. Кольори можуть змінюватись від зеленого та синього до чорного та бежевого.

Видобуток ісинської глини

Камінці добувають у районі Ісін і подрібнюють на дрібний порошок. Порошок змішують із водою у жолобах, щоб отримати велику кількість глини. Глина витримується кілька днів, перш ніж із неї формують ісинський чайник.

Багато ремісників видобувають власну глину і створюють складні суміші для створення унікальних чайників. Мінерали та інші глини часто комбінують, щоб виявити певні температурні властивості або додати стилістичні елементи чайнику.

Як і в більшості гірських робіт, більшість початкових родовищ глини в Ісіні вже вилучено. Сьогодні ще можна знайти старовинні ісинські чайники, виготовлені з оригінальних депозитів. Ці чайники вважаються одними з найдорожчих та найзнаменитіших чайників з ісинської глини.

Як виготовляється ісинський чайник?

Як тільки ремісник здобув ісинську глину, починається справжня майстерність. Майстер повинен спочатку почати наносити на картку правильні розміри за допомогою математичних розрахунків. Це гарантує, що чайник сформований повністю без будь-яких тріснутих швів або коротких країв. Потім глину розрізають, розгладжують та надають форми.

Чайники ліпляться повністю вручну без використання машин, у тому числі глиняних кіл. Глину багаторазово розтирають, розгладжують, розкочують і складають, доки вона не набуде бажаної форми. Є круглі горщики, квадратні чайники та навіть геометричні фігури.

Існують десятки класичних ісинських форм. До них відносяться hé pan hú (вузьке дно та широка середина), а також liufang hú (форма як у металевого френч-пресу). Стилі були вдосконалені за століття китайського впливу та додали культурний вимір класичному чаюванню.

Процес

Процес

Глину спочатку розкочують, а потім розрізають на верхню та нижню частини. Потім ремісник використовує пурпурову глину, щоб вирізати бічні частини, які згортаються у стрічку. Потім вирізаються бічні сторони та надається бажана форма. Спершу ставиться верхня частина, потім нижня. Потім художник згладжує та формує чайник, щоб усунути тріщини та дірки. Отвор кришки має ідеальну форму, щоб забезпечити її правильну посадку. Весь процес формування може зайняти від кількох днів до кількох тижнів, залежно від конструкції горщика.

Потім чайник засипають піском і поміщають у піч для випалу. Пісок допомагає запобігти розтріскуванню чайника під тиском високої температури. Ремісники також повинні враховувати тиск і вологість, щоб запобігти появі тріщин.

Як вибрати чайник з ісинської глини

Підроблені ісинські чайники можна знайти у китайських кварталах у всьому світі. Ці низькоякісні версії часто виготовляються зі штучної глини, забрудненої хімічними речовинами та барвниками. Оскільки ці глиняні горщики не покриті глазур’ю, ці хімічні речовини та добавки можуть потрапити до вашого чаю.

Щоб вибрати високоякісний ісинський чайник, переконайтеся, що він виготовлений із пурпурової глини з району Ісін. Далі перевірте ціну. Ісинські чайники за своєю природою дорогі, тому що їхнє виготовлення вимагає великих трудовитрат.

Зверніть увагу на правильну посадку кришки. У багатьох ісинських чайників машинного виробництва кришки бовтаються і деренчать. Це тому, що їх не доведено до досконалості, як це відбувається при ручному виготовленні справжнім майстром. Також шукайте лінії всередині чайника, які показують, де чайники відлили за допомогою машини. Ісінські горщики ручної роботи не мають ліній лиття, тому що вони виготовляються вручну.

Як користуватися чайником Yixing Zisha

Ісинські чайники використовуються для заварювання чаю, включаючи чорний чай, чай улун, чай пуер, зелений чай та білий чай. Спочатку вони були призначені для заварювання окислених та напівокислених чаїв. Якщо ви використовуєте для заварювання зелений або білий чай, ви повинні дати воді охолонути й лише потім додавати до неї чайне листя.

Оскільки ісинські чайники вбирають аромат чаю, що заварюється, їх слід використовувати тільки для заварювання одного типу чаю. Змішування різних типів чаїв, змінить смак та зіпсує майбутні заварювання.

Перше, що вам потрібно зробити після покупки ісинського чайника, це приправити його. Почніть з того, що доведіть воду, що відфільтрувала, до кипіння в каструлі на плиті. Акуратно помістіть ісинський чайник у киплячу воду. Використовуйте дротяний ковш або білий рушник, щоб створити бар’єр між чайником і дном каструлі (щоб запобігти пригоранню). Дайте воді повільно закипіти протягом 10 хвилин і витягніть з неї чайник.

Наступним кроком у приправі є замочування горщика у міцному настої чаю. Заваріть у чайнику міцний настій бажаного чаю. Вилийте настій у велику миску. Продовжуйте заварювати настій до тих пір, поки в мисці не буде достатньо чаю, щоб завантажити чайник ісинський. Помістіть ісинський чайник у заварений чай і дайте настоятися, поки суміш стане кімнатної температури. Вийміть, висушіть і використовуйте чайник, як завжди, для заварювання чаю.

Як доглядати за ісинським чайником

Мийте чайник гарячою водою. Ніколи не використовуйте мило або миючі засоби, тому що пориста глина вбере ці запахи. Не використовуйте металевий посуд або інші абразивні метали для очищення чайника, оскільки це може призвести до появи подряпин. Зберігайте чайник догори дном із закритою кришкою, щоб запобігти скупченню вологи або цвілі.

Готуйте чай зі справжнім смаком!

Якщо ви шукаєте новий чайник для заварювання чаю, зверніть увагу на чайники Yixing. Ісінська глина – приголомшливий витвір китайської культури. Ці красиві китайські чайні сервізи ведуть свій родовід від династії Song до династії Ming та династії Qing. Історично вони використовувалися у церемоніальних презентаціях у Китаї. Це чудові чайники ручної роботи, виготовлені з високоякісних матеріалів та виконані у простому, але елегантному стилі. Додайте чайник Yixing у свій список бажань та відкрийте для себе вишуканий смак та якість ручної роботи.