Китайський чай, англійський чай чи матча? Вивчіть їх усі китайською!

Ієрогліф 茶 спочатку ставився до рослини з гірким смаком, але отримав своє основне значення «чай» тільки на пізнішому етапі його етимології. Насправді сортів чаю дуже багато, і деякі з них можуть з першого разу трохи гірчити. Прочитавши цю статтю, ви дізнаєтеся про 4 популярні сорти чаю, які легко можна купити в китайсько-мовних країнах.

Чорний чай 홍차/红茶 (hóng chá)

Чорний чай – це сильно окислений чай, і, ймовірно, це один із найпоширеніших видів чаю у світі. Смак чорного чаю може варіюватися від солодкого до гіркого або може бути пряним, залежно від того, як довго він зазнавав окислення, і як він був оброблений. Цікаво, що чорний колір китайською 黑 (хей). Однак при перекладі чорного чаю на китайську мову він стає 茶/红茶 (hóng chá), буквально ЧЕРВОНИЙ чай.

Чай з молоком 奶茶 (nǎi chá)

Чай з молоком у багатьох культурах відноситься до кількох різних форм напоїв, які зазвичай містять чай і молоко, але в більшості азіатських країнах у нього люблять додавати так звані «Boba», чай з яких згодом стали називати чаєм з перловим молоком, відомим китайською мовою як 珍珠奶茶 (zhēn zhū nǎi chá). Перли виготовлені з крохмалю тапіоки, екстракту американської рослини маніоки. Не пропустіть шанс скуштувати цей напій, коли будете в Тайвані чи Китаї.

Зелений чай 綠茶/绿茶(lǜ chá)

Говорячи про зелений чай, китайський зелений чай — найстаріший і найпопулярніший вид чаю. У Китаї їм насолоджувалися кілька тисяч років. Вживання зеленого чаю також має багато переваг здоров’ю. Наприклад, покращити роботу мозку, схуднути, захистити від раку та знизити ризик серцевих захворювань тощо.

Матча 抹茶 (mǒ chá)

Якщо ви були в Японії, то, напевно, бачили різні продукти, виготовлені з Матті, такі як цукерки, печиво та напої. Останнім часом матча набирає популярності й в Китаї. Він схожий на зелений чай і виготовляється з рослини “Камелія китайська”. Фермери накривають чайні кущі Матті за 20-30 днів до збирання врожаю, щоб уникнути попадання прямих сонячних променів. Багато досліджень також показують, що матча має різні переваги, такі як захист печінки та зміцнення здоров’я серця.